O našich vinohradoch

Vinárstvo Bočko

KONTAKT

objednávky vín a ochutnávok

tel.: +421 905 446 150
e-mail: vino@mbocko.sk

Základ našej práce je vinohrad.

Hrozno na vína máme z vlastných vinohradov, časť z neho aj predávame. Už 15 rokov obrábame cca 9 hektárov viníc na štyroch miestach v Šenkviciach. Najväčší vinohrad má 5 hektárov a je na ňom vysadených 16 odrôd – klasické registrované odrody, klony celého bývalého Československa, ale aj tzv. interšpecifické, ktoré slúžili na šľachtiteľské účely, resp. kríženie odrôd. V novej výsadbe sme použili moderné nové PIWI odrody Solaris a Regent.

Naše vinohrady sú v tzv. integrovanej produkcii. Mohli by sme ich označovať aj ako BIO, ale k tomu treba absolvovať náročný proces registrácie. Ide však o to, že pri pestovaní viniča nepoužívame žiadne hnojivo,  máme mechanickú plečku, rady viniča máme zatrávnené špeciálnymi bylinami. Na ochranu viniča používame len prírodné prípravky a meď a síru, aj to len v limitovaných množstvách.

Za tých 40 rokov práce vo vinohradoch a v pivnici pri výrobe vína som pochopil, že zo zlej suroviny nikdy nespravíte dobré víno. Tým, že máme vlastnú surovinu, tak ju vieme aj priamo ovplyvniť – napr. kedy sa bude hrozno oberať, že ho oberáme výhradne ručne, že prípadné nahnité hrozno hádžeme na zem, čiže jeho prebierku robíme už priamo vo vinici. A z toho, že máme len kvalitnú surovinu sa potom tešia aj naši odberatelia.

Typickou ukážkou tejto práce je náš Sauvignon, ktorý patrí k najťažšie pestovaným odrodám. Obsahuje totiž dve aromatické látky, ktoré viem ja ako vinohradník ovplyvniť. Keď nechám strapce schované za listami viniča, tak budem mať green Sauvignon. Ale ak na hrozno necháme svietiť slnko, očistím, dám preč listy viniča, tak získam Sauvignon, ktorý bude mať tropické, ovocné tóny. Máme ho štvrť hektára a pestujeme ho tak na pol na pol. Máme severojužnú orientáciu radov, z východnej strany ho očistíme, so západnej ho nechávame zarastený, aby naňho nepražilo najsilnejšie slnko. Sauvignon považujeme za svoju vlajkovú loď, oberáme ho pri 20 stupňoch cukornatosti, aby mal dostatok kyselín, ideálne, ak mu ostane 5 – 6 alebo 8 g cukru, čiže keď je polosuchý. To je naša predstava o dobrom Sauvignone. Veď presvedčte sa sami 😊

Odrody, ktoré pestujeme vo vinohrade:

Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Sauvignon, Veltlínske zelené, Müller Thurgau, Muškát Ottonel, Rulandské biele, Rulandské šedé, Rulandské modré, Tramín červený, Silvánske zelené, Veltlínske červené skoré, Chrupka jalabertova, Frankovka, Svätovavrinecké, Modrý Portugal, Cabernet Sauvignon a interšpecifické odrody – Izabela, Solaris a Regent.

Náš tip:
Značkové víno Iza-Bella (ružové víno polosladké) – naše najpredávanejšie víno. Veľmi aromatické, vo vôni aj chuti dominujú jahody, maliny. Je to cuvée viacerých (cca 50 druhov) interšpecifických odrôd, ktoré sa nachádzajú v našom vinohrade v lokalite Za hájičkom.

Naše rodinné vinárstvo

sme založili v apríli 1991. Avšak výrobe vína a pestovaniu viniča sa venuje v našej rodine už niekoľko generácií. Ja osobne už viac ako 40 rokov.

viac o našom vinárstve

V našom vinárstve nájdete širokú skladbu vín.

Od ľahkých aromatických, až po dlhšie vyzrievajúce vína. Pri ich výrobe v plnej miere využívame modernú technológiu – riadené kvasenie, odkalenie, chladenie…

viac o našich vínach